Fysisk och psykisk hälsa

Fysisk och psykisk hälsa går hand i hand på många sätt och vis, och det är långt ifrån ett ensidigt förhållande. Mår man fysiskt bra klarar man även psyket bättre och mår man psykiskt bra är det en god grund för en fin fysik. Men det fungerar också åt andra hållet. Mår man fysiskt dåligt påverkar det psyket negativt och lider man av psykisk ohälsa kan det vara svårt att sköta den fysiska biten.

Tyvärr skapas det ofta en ond cykel när man mår dåligt och det märks inte minst i den lavinartade ökningen av depression och fetma i Sverige. Fenomenet förklaras inte enbart så enkelt som att vi äter sämre och sitter stilla mer utan även att prestationskraven är andra idag. Många unga mår dåligt då de känner sig otillräckliga och sociala medier presenterar en livsstil som ingen kan leva upp till. För vissa personer innebär denna stress och ångest att de försöker trösta sig med mat och alkohol, och när deras midjemått ökar blir de ännu mer nedstämda, vilket i sin tur leder till ännu mer konsumtion.

Munnen är ofta en av de första kroppsdelarna som blir lidande när en människa mår dåligt och det beror dels på de olyckliga valen av mat och dryck, dels också på att man prioriterar den lågt om man har usel självkänsla. Att ta hand om sina tänder är dock enormt viktigt för välmåendet då man slipper saker som tandvärk, blödande tandkött och dålig andedräkt. God munhygien gör det också lättare att umgås med andra.

Känner man att det är svårt att göra positiva förändringar i sitt liv kan det vara en god idé att tala med sin läkare om saken. En tandläkare ger gärna råd om munhygien och intag, och om man mår psykiskt dåligt kan en psykolog hjälpa till, precis som en personlig tränare kan se till att man kommer i toppform. Var aldrig rädd för att söka hjälp när det känns tungt!