Hur påverkar kosten vår hälsa?

Vi vet alla att sunda kostvanor är viktiga och hur det vi konsumerar påverkar vår vikt, vår hälsa och vårt psykiska välbefinnande. De flesta av oss försöker leva någorlunda hälsosamt men det är inte alltid det lättaste: frestelserna är många och det är idag lättare än någonsin att komma åt snabbmat och godis. Förr i tiden behövde man åtminstone laga maten man skulle äta, men nu kan man handla TV-middagar och snask i tid och otid, och många går inte ens till livsmedelsbutiken utan köper allt över nätet i stället. Saker blir inte enklare av att snabbmat ofta är billigare än ekologiska val, och man sparar med det både pengar och tid. Men inte på hälsa!

Idag klassas fler än hälften av Sveriges invånare som överviktiga och man har konstaterat en markant ökning av fetmarelaterade hälsoproblem som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar liksom diabetes, till och med bland barn. Samtidigt är människorna i landet också mer stressade och deprimerade än någonsin och det är knappast någon som tvivlar på att de här olika ”fenomenen” hör ihop med varandra. Medan de flesta människor blir överviktiga på grund av att de konsumerar fler kalorier och förbränner färre, så är de underliggande orsakerna många och varierande. Vissa äter för att de blivit deprimerade och andra blir deprimerade av att de äter.

Hur man äter påverkar också munhälsan och det konstanta intaget av mat och dryck gör att tänderna blir mer sårbara för karies och infektioner, vilket i sin tur kan leda till tandvärk och till och med hjärtproblem. Vill man göra något åt saken bör man därför se över sina matvanor och de två viktigaste åtgärderna är att inte äta oftare än fem gånger om dagen och att vara noga med sin munhygien. Detta kommer också bidra till ett minskat midjemått och med det en bättre hälsa.