Tänk på tändernas hälsa

Friska och starka tänder är inte bara viktiga för att man skall kunna tugga maten rätt, utan också för att man ska kunna le som man vill och må allmänt bra. Det är viktigt att förstå att Ditt välbefinnande kan påverkas av dina tänders utseende och hälsa och dessutom på många olika nivåer, inte minst vad gäller sömn och energi, liksom matsmältning och immunförsvar.

Den kanske mest omedelbara konsekvensen av att ha en ren och frisk mun är att man helt enkelt känner sig fräsch. Att slippa behöva gå omkring och oroa sig för om man har dålig andedräkt eller om man har gula tänder förbättrar självförtroende, och man drar sig inte för att skratta och tala. Starka tänder och ett friskt tandkött låter en dessutom äta och dricka som man vill, utan att man behöver känna ilningar eller vara rädd för tandlossning.

Värk och obehag har den motsatta effekten, och då viktiga saker som sömn och energi påverkas negativt kan man få vidare komplikationer som koncentrationssvårigheter och humörsvängningar. Att gå omkring med en infektion i tandköttet behöver inte alltid ge akuta symtom. Går man med en obehandlad infektion för länge kan det påverka hela ens immunförsvar. Idag vet man att det till och med kan vara farligt att ha en infekterad för övriga kroppen, då problemet kan sprida sig till bland annat käkbenet och hjärtat.

Några enkla tips

Som tur är så kan man själv ta hand om den största delen av munhygienen, även om det är bra att även gå på regelbundna besök till sin tandläkare. Här följer några av de bästa tipsen som avsevärt kan påverka hur ens tänder att tandkött mår:

• Välj alltid mjuk tandborste

• Borsta tänderna efter alla måltider eller minst morgon och kväll

• Använd tandtråd och tandstickor ofta

• Skölj med fluor

• Begränsa matintaget till fem gånger om dagen