Tänder och välmående

Munhygien är en av de allra viktigaste, men också mest underskattade aspekterna av vår hälsa, och det är något som definitivt måste förbättras. Än idag är det många som tror att man endast skall borsta tänderna för att inte få karies, tandsten eller hål och inte inser att munhälsan kan påverka hela den mänskliga organismen.

Visste du att en infektion i en tand eller tandköttet kan sprida sig till både käkbenet och hjärtat, och till och med leda till stroke? Att tandgnissling kan orsaka svår sömnbrist, som i sin tur kan leda till olyckor och brist på prestationsförmåga? Detta fungerar dessutom på flera nivåer, och man vet idag till exempel att något så enkelt som ilningar i tänderna kan leda till psykisk ohälsa, då det hindrar oss att äta och dricka som vi skulle önska.

I de flesta fall så leder munproblem inte till så allvarliga konsekvenser, men risken finns och man bör därför ge tänderna och tandköttet den omsorg som de förtjänar. Det är ju trots allt enkelt att borsta tänderna på morgonen och kvällen, att skölja med fluor och att göra extra rent med tandstickor och –tråd. Några få minuter om dagen kan avvärja alla möjliga otäcka saker i framtiden och det är upp till var och en att ta detta ansvar gentemot sig själv.

Man bör heller inte ignorera de psykologiska effekter som en bra eller dålig munhygien kan ha. Har man missfärgade tänder lär man inte vilja le särskilt mycket, vilket i sin tur kan påverka ens sociala förhållanden med omvärlden. Att gå omkring med en molande värk som man inte åtgärdar får en på dåligt humör och orsakar stress. En dålig andedräkt kan förhindra alla möjliga sorters relationer och dessutom skapa en enorm osäkerhet hos den drabbade, om denne inte vet hur man åtgärdar problemet.