Att vara proaktiv

En viktig del av vår hälsa är att vara proaktiva, det vill säga att göra vad vi kan för att slippa bli sjuka både fysiskt och psykiskt. Naturligtvis är det omöjligt att förhindra allt och man kan aldrig förutse exakt hur framtiden kommer att se ut, men det finns oerhört mycket man kan göra för att kunna se fram emot ett friskt liv.

Tack vare forskning kan man idag se direkta samband mellan olika livsstilar, kostvanor och inställningar, människors välbefinnande, och genom några enkla modifikationer kan vi alla förbättra både vår livslängd och, kanske viktigast av allt, livskvalitet.

Kostvanor

Det har tjatats om vad vi äter och dricker i evigheters evigheter men faktum är att vår kost är bland de främsta faktorerna till hur vi mår. Maten ger oss näring, vitaminer, viktiga fetter och proteiner som påverkar vår styrka, energi och form. Äter man för mycket blir man överviktig, vilket kan leda till en hel del hälsoproblem som diabetes och stroke, och äter man för lite blir man trött och energilös. Måttlighet och blandad kost som till stor del består av frukt och grönt är hemligheten framförallt.

Munhälsa

Tar man väl hand som sina tänder påverkar det hela kroppen då man fysiskt slipper smärta och infektioner, och psykiskt kan stoltsera med ett vackert leende. Genom att regelbundet borsta tänderna, skölja med fluor och använda tandtråd kan man undvika många problem, men det är också bra att besöka sin tandläkare och/eller tandhygienist med jämna mellanrum.

Motion

Färska undersökningar visar att människor som regelbundet motionerar inte bara åtnjuter en bättre hälsa rent fysiskt, utan även är mentalt friskare. Starka muskler och en god kondition förebygger slitageskador och problem med hjärta och lungor, men är också effektiva vapen mot demens och depression. Gör gärna det du bäst tycker om: dansa, spring, simma eller gå till gymmet och försök att göra det minst tre gånger i veckan.